Agenda 2017

We hebben weer een interessant programma voor onze leden:

januari

Lezing "De bevrijding van oostelijk Noord- Brabant"

februari

Ledenvergadering

maart

Excursie naar: "Museum voor Religieuze Kunst".

april

Excursie naar "Vliegbasis Volkel"

april

Lezing "Van Gods- en gasthuis naar ziekenhuis"

dinsdag

Excursie "Gluren bij de buren"

september

Excursie "Rondom de kerk in Bakel"

oktober

Excursie "Museum Helmond"

dinsdag 24 januari,

Helmond
Lezing door de heer Ruud Wildekamp: "De bevrijding van oostelijk Noord- Brabant". De spreker neemt u mee naar de septemberdagen van 1944. De bevrijding was aanstaande, maar welke prijs zou betaald moeten worden voor het moment waar zo lang naar werd uitgezien? Het begon op 17 september met de luchtlandingen bij Son, Veghel en Grave en het oprukken van het Britse leger naar Nijmegen en Arnhem, operatie Market Garden dus. Tijdens de acties werden grote delen van Oost-Brabant bevrijd, maar de Duitsers verzamelden zich opnieuw bij Overloon, waar soms harder werd gestreden dan bij Normandië.

dinsdag 21 februari,

Jaarlijkse ledenvergadering
Na afloop volgt een lezing door de heer Jan van Bussel over boerderijen in Helmond, in het bijzonder over "De Boerderij" in de Eeuwsels.

dinsdag 21 maart,

Museum Religieuze Kunst
Veghelsedijk 25, Uden

Inschrijving t/m 10 maart,
telefonisch 0492-554233 of via g.liempt@heemkundekringhelmont.nl
Vertrek 13.00 uur vanaf parkeer-
plaats Rembrantlaan.
Eigen bijdrage € 3,-.
Excursie naar: "Museum voor Religieuze Kunst". Het Museum voor Religieuze Kunst in Uden, is gevestigd in een vleugel van een bewoond klooster. Het presenteert een van de mooiste collecties religieuze kunst van ons land en heeft een bijzondere kruidentuin. De kleine staf en grote schare vrijwilligers zorgen voor een gastvrije, informele sfeer die past bij de aard en ligging van het museum.

dinsdag 11 april,
Aanwezig 13.45 uur

Route naar Vliegbasis Volkel Vliegbasis, Volkel
Zeelandsedijk 10 Volkel

Inschrijving t/m 28 maart,
telefonisch 0492-554233 of via g.liempt@heemkundekringhelmont.nl
Vertrek 13.00 uur vanaf parkeer-
plaats Rembrantlaan.
Excursie naar historisch museum "Typhoon" vliegbasis Volkel. Voor deelnemers die de vorige keer niet mee konden. Deelnemers moeten vooraf inschrijven en vermelden: naam en voorletters, adres, woonplaats, geboortedatum en telefoonnummer. Paspoort of rijbewijs s.v.p. meenemen!
Vliegbasis Volkel      Traditiekamer "typhoon"

dinsdag 18 april
Aanvang 20.00 uur.

Géén inschrijving vooraf.
Lezing door de heer Jan Dekkers: ‘Van Gods- en gasthuis naar ziekenhuis’. De lezing handelt over de gezondheidszorg en hoe die zich in onze regio ontwikkeld heeft. De spreker vertelt over het ontstaan van Gods- en gasthuizen in Brabant en de geleidelijke ontwikkeling daarvan naar ziekenhuizen. Hierbij komen het het R.K. Binnen-ziekenhuis, het St. Anna Ziekenhuis en het St. Joseph Ziekenhuis aanbod, doch uitgebreid wordt stilgestaan bij de geschiedenis en de ontwikkeling van het Helmondse Elkerliek Ziekenhuis.

dinsdag 16 mei
Aanvang 14.00 uur.
Kouwenberg 29, Aarle-Rixtel

Inschrijving voor 1 mei,
telefonisch 0492-554233 of via
g.liempt@heemkundekringhelmont.nl
Eigen bijdrage € 3,-.
Excursie ‘Gluren bij de buren’. Op deze dag brengen wij een bezoek aan onze collega’s van Heemkundekring Barthold van Heessel in Aarle-Rixtel. U wordt met koffie ontvangen in het Kouwenbergs kerkje, een monumentaal juweeltje. Op het programma staan een bezoek aan de heemkamer, bij mooi weer een dorpswandeling en bij minder mooi weer een rondleiding in de gebouwen van de voormalige klokkengieterij.
Heemkundekring Barthold van Heessel

dinsdag 26 september,
Dorpsstraat 12, Bakel
Inschrijving t/m 12 september,
telefonisch 0492-554233 of via
g.liempt@heemkundekringhelmont.nl
Vertrek 13.30 uur vanaf parkeer-
plaats Con Brio of rechtstreeks.
Eigen bijdrage € 3,00 p.p.
Excursie "Rondom de kerk in Bakel".
Bakel is een van de oudste nederzettingen in de Peel. De kerk speelt een grote rol in het dorp. De eerste vermelding dateert uit 721, toen bisschop Willibrordus eigenaar en patroonheilige werd. Van het bedehuis, dat in de elfde of twaalfde eeuw werd opgericht, zijn nog steeds delen zichtbaar in het huidige kerkschip. Het deels neogotische gebouw, waarvan de toren stamt uit de zestiende eeuw, is nu een Rijksmonument. Het heeft een karakteristieke Katholieke uitstraling en is van hoge vensters voorzien. Deze eigenschap wordt basilicaal genoemd, naar de basilica uit de Romeinse tijd.

dinsdag 24 oktober,
Verdere informatie volgt.