Nieuwsbrief Bekijk de webversie
nieuwsbrief

Persbericht

Eindhoven, 27-10-2021

Helmond heeft jouw kennis nodig!

Fotograaf Jozef van den Broek (1943 - 2019) legt in de periode van 1965 tot 1985 Helmond en omgeving vast met zijn camera. Hij maakte bijna een miljoen foto's die samen een beeld geven van die tijd. De fotocollectie is overgedragen aan het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven en wordt nu digitaal toegankelijk gemaakt voor het publiek: een impuls aan het

Helmonds historisch erfgoed. Het toegankelijk maken van de fotocollectie wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Helmond, het Helmondse erfgoedveld en het RHCe. De laatste stap in het proces is om de fotoreportages van een beschrijving te voorzien. En daarvoor is de hulp van (oud)Helmonders en (oud)streekgenoten nodig.

Eerder dit jaar hebben studenten zo'n 932.500 negatieven van de collectie Van den Broek doorlopen om tot een interessante en afwisselende selectie te komen, die onder andere reportages van bruidsparen, diverse gemeenten, sport- en culturele verenigingen, ondernemers en opdrachten voor de regionale pers bevat. Tot deze eindselectie behoren zo'n 12.000 negatiefvellen. Vanaf woensdag 27 oktober staan deze fotoreportages een halfjaar op het crowdsourcing-platform VeleHanden.
Het platform Velehanden is door Picturae ontwikkeld om met behulp van het publiek erfgoedcollecties toegankelijk te maken. Iedereen kan zich aanmelden als vrijwilliger en vanaf zijn/haar eigen computer, op een tijdstip dat hen uitkomt, met het project aan de slag.
De reportages worden telkens door twee personen afzonderlijk beschreven om tot een zo goed mogelijk eindresultaat te komen. Per beschreven foto ontvangen vrijwilligers punten, waarmee bijvoorbeeld een rondleiding kan worden verdiend. Na afronding van het project op Velehanden komen de foto's met de verkregen beschrijvingen voor het publiek beschikbaar op de website van het RHCe.
Heb jij belangstelling, weet jij veel over Helmond en/of omgeving en wil je meehelpen? Ga dan naar www.velehanden.nl en doe mee!

Test: Wat weet jij over onderstaande beelden? Wie, wat, waar en wanneer? Laat het ons weten via

VeleHanden.nl!

.

Contact
Heemkundekring Helmont
Pastoor van Leeuwenstraat 23
5701 JS Helmond
info@heemkundekringhelmont.nl