Actueel

Nationale Erfgoed Quiz

Wie weet hoe je een mooie tentoonstelling maakt? Wie is thuis in het besturen van een historische vereniging? Wie kent deins enouts van het collectiebeheer? Oftewel, wie weet het meest over het erfgoedveld? Dat is waar de landelijke kennisquiz voor erfgoedvrijwilligers over gaat. De digitale voorronde van deze quiz gaat bijna open, en is te spelen van 13 maart tot en met 7 mei 2023. We nodigen de vrijwilligers van uw erfgoedorganisatie van harte uit om mee te spelen. De erfgoedvrijwilligers met de beste score worden uitgenodigd voor de grote finale in het Nederlands Openluchtmuseum, waar zij zullen strijden voor de winst, een mooie prijs voor de vrijwilligersorganisatie.

Grande Finale in het Nederlands Openluchtmuseum
De quiz is vanaf half maart te vinden op de website www.erfgoedvrijwilliger.nl. Het invullen van de quiz duurt ongeveer een kwartiertje.

Per provincie wordt de vrijwilliger met de hoogste score in de digitale voorronde uitgenodigd om deel te nemen aan de grande finale op 30 juni 2023 in het Nederlands Openluchtmuseum. De finalisten mogen als teamgenoot een collega-vrijwilliger meenemen van de erfgoedorganisatie waar zij werkzaam zijn. De winnaar mag zichzelf de ‘Slimste Erfgoedvrijwilliger’ noemen en ontvangt een cheque ter waarde van €2000 voor de erfgoedorganisatie om vrij te besteden.

Erfgoedvrijwilligers in de spotlight
De erfgoedsector in Nederland draait door de inzet van vele duizenden vrijwilligers. Deze vrijwilligers zetten zich in voor het behouden, onderzoeken en beleven van erfgoed. Daarvoor hebben zij ieder hun eigen deskundigheid. Met de landelijke kennisquiz van Erfgoedvrijwilliger testen we deze kennis én zetten we vrijwilligerswerk in de erfgoedsector in het zonnetje.

Over de organisatie
De landelijke kennisquiz wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, en is een initiatief van Erfgoedvrijwilliger. Erfgoedvrijwilliger.nl is een samenwerking van de erfgoedhuizen in Nederland en wil bijdragen aan een toekomstbestendige erfgoedsector.

We zouden het zeer op prijs stellen als u dit bericht onder de aandacht wilt brengen bij de vrijwilligers in uw organisatie. In de bijlage vindt u een digitale poster die u hiervoor kunt gebruiken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met erfgoedvrijwilliger@erfgoedbrabant.nl.